Schemaläggning - Grundschema

I HRM finns det två olika sätt att schemalägga, Bemanning och Grundschema. Din verksamhet använder endast ett av dessa sätt. 

Bemanningen används av verksamheter med mer komplex schemaläggning och vikariehantering, som tex. dygnet runt-verksamheter inom vård och omsorg.

Observera att du som schemalägger i en bemanningsverksamhet inte behöver ta del av innehållet i det här avsnittet, gå istället vidare till avsnitt  Schemaläggning Bemanning.

Grundschema

Grundschema används i de verksamheter som har enklare scheman och enkel vikariehantering, som tex. administrativa verksamheter. 

Ett grundschema är en färdig schemamall innehållande schematider. 
Det finna färdiga schemamallar att använda, och dessa kan användas obegränsat för en och flera medarbetare. Schemat behöver stämma överens med medarbetarens verkliga arbetstid för att korrekta beräkningar ska ske.

Vid nyanställning får alla månadsanställda medarbetare automatiskt ett grundschema med arbetstiderna mån-fre kl. 8-17 kopplat till sig. Om grundschemat som kopplas vid anställningen (mån-fre kl. 8-17) inte stämmer för den månadsanställde medarbetaren så behöver det bytas ut mot ett korrekt grundschema som motsvarar medarbetarens arbetstider.

Instruktion

1.   Om grundschemat stämmer överens med medarbetarens arbetstider, tjänstgöringsgrad i % och/eller helgdagsgrupp behövs ingen ytterligare schemahantering göras vid nyanställning.

2.   Om grundschemat inte stämmer för den månadsanställde medarbetaren så behöver det bytas ut mot ett korrekt grundschema som motsvarar medarbetarens arbetstider.

Se filmen Koppla grundschema
Observera att i filmen visas vyalternativet Grundschema. I Uppsala kommun har vi istället valt att ha två vyer för grundschema - Lokala grundschema samt Centrala grundschema. 

3.   Om det grundschema som ska kopplas till medarbetaren inte finns bland de redan skapade mallarna behöver du skapa ett nytt grundschema. Sedan kopplar du det nya grundschemat till medarbetaren.

Se filmen Skapa grundschema

 

Helgdagsgrupper

Helgdagsgrupp i HRM styr hur en medarbetare ska arbeta i förhållande till helgdagar, tex. att systemet plockar bort helgdagar eller reducerar arbetstiden vid eventuella halvdagar, beroende på helgdagsgrupp, från medarbetarens schematider.

Helgdagsgrupp 2
Avser medarbetare som arbetar mån-fre och är lediga röda dagar och har halvdag före röd dag.
Exempel: Medarbetare med årsarbetstidsavtal på de kommunala bolagen.

Helgdagsgrupp 3
Avser medarbetare som arbetar mån-fre och är lediga röda dagar.
Exempel: Medarbetare inom barnomsorg och skola, samt medarbetare med förtroendetid.

Helgdagsgrupp 4
Avser parkeringsövervakare på Uppsala parkering.

Helgdagsgrupp 5
Avser medarbetare som arbetar enligt sitt schema, både vardagar, helger och helgdagar.
Exempel: Dygnet runt-verksamheter inom vård & omsorg (majoriteten av medarbetare som tillhör denna helgdagsgrupp schemaläggs i bemanningen).

 

Uppdaterad: